Ryba zapiekana ze szpinakiem w sosie majonezowo-serowym

Ryba zapiekana ze szpinakiem  w sosie majonezowo-serowym

Jeśli masz ochotę na pyszne świąteczne danie, które nie wymaga godzin spędzonych w kuchni, to ryba zapiekana w sosie majonezowo-serowym sprawdzi się idealnie. Do tego przepisu możesz użyć każdej ryby o białym mięsie np. dorsz, sandacz, halibut.

Składniki

  • Filet z dorsza / sandacza / halibuta – 500 g
  • Sól, pieprz cytrynowy – do smaku
  • Szpinak – 400 g
  • Cebula czerwona – 1 duża sztuka
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Twardego żółtego sera – 100 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
  • Śmietana 18% tł. – 130 g
  • Orzechy włoskie – 2 garście
  • Jajko – 2 sztuki
  • Bułka tarta – 2/3 szklanki
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Panierować w rozmieszanym jajku i bułce tartej.

  2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć z obu stron na delikatnie złoty kolor. Zdjąć rybę i odłożyć na talerz.

  3. Następnie podsmażyć pokrojoną czerwoną cebulę oraz posiekany czosnek, dodać szpinak i podlać 2 łyżkami wody. Lekko poddusić warzywa przez około 1 minutę. Zdjąć z kuchenki i przełożyć do miski.

  4. Dodać następnie pozostałe składniki na sos: śmietanę, Majonez Napoleoński Mosso, pokruszone orzechy włoskie oraz starty ser.

  5. Wyłożyć sos do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kawałki ryby, wstawić na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekać, aż sos zacznie rumienieć. Podawać z ulubionymi dodatkami.   

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 2-4
×