Smażony dorsz

Smażony dorsz

To przepis prosty jak połączenie krewetek i czosnku. Przygotuj smakowitego dorsza w cytrynowym aromacie. To szybki i łatwy pomysł na obiad. Smażonego dorsza podawaj z Sosem Tatarskim i koperkiem (najlepiej świeżym, ale ten suszony też się sprawdzi). Przygotuj też opiekane ziemniaczki i jedną z naszych propozycji surówek.

SKŁADNIKI:

  • Filet z dorsza – 500 g
  • Cytryna – 1/2 szt.
  • Skórka z cytryny – 1 łyżka
  • Olej – 1-2 łyżki
  • Mosso Sos Tatarski – 2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Świeży koperek – ½ pęczka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filety z ryby pokroić na mniejsze kawałki. Następnie posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

  2. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut, aż ryba się zarumieni.

  3. Rybę serwować z Sosem Tatarskim Mosso, koperkiem i skórką z cytryny.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 4
×