Dorsz w prosciutto z sosem czosnkowo-cebulowym

ryba, dorsz, prosciutto, szpinak,

W rybach tkwi bogactwo składników odżywczych – zwłaszcza wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Naszą dzisiejszą propozycją jest dorsz na szpinaku, owinięty w szynkę prosciutto, z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowo-cebulowego.

Składniki

  • Filety z dorsza – 3
  • Szynka parmeńska – 9 plastrów
  • Świeży szpinak – 400 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • skórka starta z ½ cytryny
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Ryby posypać solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć po 3 plastry szynki parmeńskiej, tak aby jeden zachodził na drugi. Położyć filet z dorsza i posmarować sosem.

  3. Owinąć szczelnie szynką. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

  4. W tym czasie na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i podsmażyć posiekany czosnek, następnie dodać szpinak. Doprawić go solą i pieprzem oraz skórką z cytryny.
    Podawać rybę na porcji szpinaku.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 3
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×