![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Racuchy z jabłkami](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/racuchy-z-jablkami-1-1250x712.jpg)
Pyszne domowe racuchy z jabłkami idealne na długie zimowe wieczory. Są proste w przygotowaniu, a dodatkowo sprawdzą się zarówno jako deser jak i podwieczorek!
Składniki
- Mąka – 300 g
- Drożdże instant – 7 g
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Mleko – 250 ml
- Jajko – 2 sztuka
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Mielony cynamon – 1 łyżka
- Szczypta soli
- Jabłka – 2-3 sztuki
- Cukier puder – do dekoracji
- Olej – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami.
Dodać cukier, lekko podgrzane mleko oraz jajka, Majonez Napoleoński Mosso i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę obrane jabłka. Przykryć folią spożywczą lub wilgotną bawełnianą ściereczką i odłożyć na około 90 minut, w ciepłe miejsce.
Patelnię rozgrzać z kilkoma łyżkami oleju, nakładać wyrośnięte ciasto łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Skomentuj lub zobacz komentarze