Naleśnikowe rollsy ze szpinakiem, łososiem i sosem tatarskim

Naleśnikowe rollsy ze szpinakiem, łososiem i sosem tatarskim

Zdrowe przekąski wydają się być trudne w przygotowaniu? Nic bardziej mylnego! Oto prosty przepis na szpinakowe rollsy z łososiem i wyrazistym sosem tatarskim – idealne na przyjęcie!

Składniki

  • buraki czerwone – 2 średnie sztuki
  • filet z łososia – 200 g
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • mleko – 500 ml
  • mąka pszenna – 300 g
  • jajko – 1 szt.
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Szpinak młody świeży – 150 g
  • Mosso Sos Tatarski – 1 słoik
  • ulubione kiełki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki umyć i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Odstawić do wystygnięcia, następnie obrać i pokroić w plastry. Łososia doprawić do smaku solą, pieprzem, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor, po czym podlać wodą (ok.50 ml) i poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

    Do mleka dodać mąkę, jajko, sól, cukier (po szczypcie), 1 łyżkę oleju i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do ciasta dodać połowę posiekanego szpinaku, wymieszać i na dużej patelni usmażyć naleśniki, smarując patelnię olejem.

    Każdy naleśnik posmarować obficie Sosem Tatarskim Mosso, na sos wyłożyć pozostały szpinak, poszarpany filet z łososia, następnie dosyć ciasno zrolować. Rolki pociąć na ok. 5-centymetrowe kawałki i każdy ułożyć na plastrze buraka. Udekorować odrobiną sosu tatarskiego i ulubionymi kiełkami.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 4
×