![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Naleśnikowe rollsy ze szpinakiem, łososiem i sosem tatarskim](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2019/06/mosso-rollsy-01_www.jpg)
Zdrowe przekąski wydają się być trudne w przygotowaniu? Nic bardziej mylnego! Oto prosty przepis na szpinakowe rollsy z łososiem i wyrazistym sosem tatarskim – idealne na przyjęcie!
Składniki
- buraki czerwone – 2 średnie sztuki
- filet z łososia – 200 g
- sól, pieprz, cukier do smaku
- mleko – 500 ml
- mąka pszenna – 300 g
- jajko – 1 szt.
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Szpinak młody świeży – 150 g
- Mosso Sos Tatarski – 1 słoik
- ulubione kiełki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Buraki umyć i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Odstawić do wystygnięcia, następnie obrać i pokroić w plastry. Łososia doprawić do smaku solą, pieprzem, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor, po czym podlać wodą (ok.50 ml) i poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Do mleka dodać mąkę, jajko, sól, cukier (po szczypcie), 1 łyżkę oleju i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do ciasta dodać połowę posiekanego szpinaku, wymieszać i na dużej patelni usmażyć naleśniki, smarując patelnię olejem.
Każdy naleśnik posmarować obficie Sosem Tatarskim Mosso, na sos wyłożyć pozostały szpinak, poszarpany filet z łososia, następnie dosyć ciasno zrolować. Rolki pociąć na ok. 5-centymetrowe kawałki i każdy ułożyć na plastrze buraka. Udekorować odrobiną sosu tatarskiego i ulubionymi kiełkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze