Tacos z szarpaną wołowiną po meksykańsku

Tacos z szarpaną wołowiną po meksykańsku

Masz chrapkę na szarpaną wołowinę? Przygotuj tacos, w których rozkochasz się od pierwszego kęsa. Dodaj do nich Musztardę Hot Habanero MOSSO, która nada całości charakteru!

Składniki

  • Kark wołowy – 1 kg
  • Słodka wędzona papryka w proszku – pół łyżeczki
  • Słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • Suszone oregano – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • Sól – pół łyżeczki
  • Musztarda Hot Habanero MOSSO – 2 łyżki
  • Ketchup – 4 łyżki
  • Ocet z czerwonego wina – 2 łyżeczki
  • Olej – 1 łyżka
  • Awokado – 2 sztuki
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Ogórek – 1 sztuka
  • Piklowana czerwona cebula – 2 łyżki
  • Mini tortille – 12 sztuk
  • Czarnuszka – do posypania
  • Nać kolendry – do posypania
  • Śmietana lub gęsty jogurt – do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso natrzyj przyprawami i solą. Wymieszaj musztardę, ketchup, ocet i olej, posmaruj mięso. Przełóż do pojemnika, odstaw do lodówki na 24 godziny.

  2. Wołowinę przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez 4 godziny, 30 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę. Wyciągnij mięso z piekarnika, przy pomocy dwóch widelców poszarp na małe kawałeczki.

  3. Awokado, pomidory i ogórek pokrój w plasterki.

  4. Na tortillę nałóż porcje wołowiny, warzywa i piklowaną cebulę, całość posyp czarnuszką i kolendrą. Danie podawaj z dodatkiem śmietany lub jogurtu.

czas potrzebny: 300 minut
ilość porcji: 6
Obiad
pieczenie
×