Pączki na majonezie

Pączki na majonezie

Łączymy tradycję z nowoczesnością i zachęcamy do przygotowania pysznych, puszystych pączków z pistacjami na Majonezie Napoleońskim MOSSO! Sprawdź – będziesz zachwycony!

Składniki

  • Mąka pszenna – 500 g
  • Cukier – 100 g
  • Drożdże instant – 7 g
  • Miękkie masło – 70 g
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 60 g
  • Ciepłe mleko – 220 ml
  • Olej – do smażenia
  • Marmolada owocowa – 150 g
  • Pasta pistacjowa – 100 g
  • Cukier puder – do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, drożdże, masło i Majonez Napoleoński MOSSO, wlej mleko. Najpierw wymieszaj składniki łyżką, a później wyrabiaj masę dłonią przez 10 minut do uzyskania miękkiego i sprężystego ciasta. Przykryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

  2. Ciasto odgazuj (uderzając je lekko pięścią), rozwałkuj na placek o grubości ok. 1-2 cm. Przy pomocy szklanki wytnij kółka, odstaw do ponownego rośnięcia na 45 minut.

  3. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 160 stopni. Delikatnie wkładaj pączki, smaż z każdej strony po kilka minut na ciemno złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

  4. Przy pomocy szprycy z odpowiednią końcówką nadziej ciepłe pączki.

  5. Przed podaniem pączki posyp cukrem pudrem.

czas potrzebny: 150 minut
kuchnia polska
Tłusty czwartek
smażenie
×