

Udostępnij:

Burak i ciecierzyca – połączenie, które zaskakuje smakiem i kolorem! Dodaj do tego Musztardę Hot Habanero, chrupiące Ogórki kanapkowe i kremowy Majonez Napoleoński MOSSO… i masz pysznego burgera, który zaspokoi każdy głód!
Składniki
-
Ugotowane buraki – 200 g
-
Ciecierzyca konserwowa – 300 g
-
Czosnek – 1 duży ząbek
-
Kmin rzymski mielony – 1 łyżeczka
-
Kurkuma mielona – ½ łyżeczki
-
Papryka słodka mielona – ½ łyżeczki
-
Bułka tarta – 1–2 łyżki
-
Sól – do smaku
-
Pieprz – do smaku
-
Bułka do hamburgerów – 2 sztuki
-
Musztarda Hot Habanero MOSSO – 2 łyżeczki
-
Sałata rzymska – 4 liście
-
Ogórki kanapkowe MOSSO – 8 plastrów
-
Pomidor – 1 sztuka
-
Cebula czerwona – 1 sztuka
-
Majonez Napoleoński MOSSO – do podania
PRZYGOTOWANIE:
Buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij.
Ciecierzycę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj buraki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wyrób do uzyskania jednolitej masy i w razie potrzeby zagęść ją bułką tartą. Wilgotnymi dłońmi uformuj dwa burgery. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół). Piecz 30–40 minut, w połowie ostrożnie odwracając ostrożnie kotlety na drugą stronę.
Bułki opiecz na suchej patelni. Pomidor i cebulę pokrój w plastry.
Spody bułek posmaruj Musztardą Hot Habanero MOSSO, nałóż kolejno sałatę, Ogórki kanapkowe MOSSO, burgery, pomidor, cebulę i “czapeczki”. Podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem Majonezu Napoleońskiego MOSSO.
Skomentuj lub zobacz komentarze