Burgery z buraka i ciecierzycy

Burgery z buraka i ciecierzycy

Burak i ciecierzyca – połączenie, które zaskakuje smakiem i kolorem! Dodaj do tego Musztardę Hot Habanero, chrupiące Ogórki kanapkowe i kremowy Majonez Napoleoński MOSSO… i masz pysznego burgera, który zaspokoi każdy głód!

Składniki

  • Ugotowane buraki – 200 g
  • Ciecierzyca konserwowa – 300 g
  • Czosnek – 1 duży ząbek
  • Kmin rzymski mielony – 1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona – ½ łyżeczki
  • Papryka słodka mielona – ½ łyżeczki
  • Bułka tarta – 1–2 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Bułka do hamburgerów – 2 sztuki
  • Musztarda Hot Habanero MOSSO – 2 łyżeczki
  • Sałata rzymska – 4 liście
  • Ogórki kanapkowe MOSSO – 8 plastrów
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Majonez Napoleoński MOSSO – do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij.

  2. Ciecierzycę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj buraki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wyrób do uzyskania jednolitej masy i w razie potrzeby zagęść ją bułką tartą. Wilgotnymi dłońmi uformuj dwa burgery. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół). Piecz 30–40 minut, w połowie ostrożnie odwracając ostrożnie kotlety na drugą stronę.

  3. Bułki opiecz na suchej patelni. Pomidor i cebulę pokrój w plastry.

  4. Spody bułek posmaruj Musztardą Hot Habanero MOSSO, nałóż kolejno sałatę, Ogórki kanapkowe MOSSO, burgery, pomidor, cebulę i “czapeczki”. Podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem Majonezu Napoleońskiego MOSSO.

czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 2
Obiad
pieczenie
×