Pieczony łosoś z majonezem

Pieczony łosoś z majonezem

Tego łososia z marynowaną czerwoną cebulą i sosem z Majonezu Napoleońskiego MOSSO oraz Chrzanu Delikatesowego MOSSO nie może zabraknąć na uroczysty obiad.  Zaskocz swoich gości tym wyjątkowym daniem!

Składniki

  • Filet z łososia ze skórą – 700 g
  • Oliwa – 20g
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Gałązki świeżego rozmarynu – 2 sztuki
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 120 g
  • Chrzan Delikatesowy MOSSO – 20 g
  • Bazylia – 1 gałązka
  • Koperek – 1 gałązka
  • Natka pietruszki – 1 gałązka
  • Czerwona cebula – 2 sztuki
  • Ocet z czerwonego wina – 2 łyżki
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół).

  2. Fileta osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem, ułóż na blaszce. Na wierchu ułóż plasterki cytryny. Rybę polej oliwą, posyp posiekanym rozmarynem i piecz przez 18–20 minut, aż ładnie się zrumieni.

  3. Majonez wymieszaj z chrzanem, zioła drobno posiekaj i dodaj do sosu, dopraw pieprzem, a następnie wymieszaj.

  4. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miski, dodaj ocet, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 15 minut do zamarynowania.

  5. Rybę przełóż na półmisek. Podawaj z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu i marynowanej czerwonej cebulki.

czas potrzebny: 25M minut
ilość porcji: 3-4
Obiad niedzielny
pieczenie
×