Burgery z łososia

Burgery z łososia

Czasami dobrze jest zmienić mięso wołowo na drób lub rybę. W takiej nowej wersji proponujemy Wam burgery z łososia. Gwarantujemy, że są tak samo dobre jak te klasyczne. Pamiętaj, aby kupić łososia dobrej jakości. Użyj również dobrego ketchupu, majonezu oraz oleju, na przykład od Mosso.

SKŁADNIKI:

  • Filet z łososia – 350 g
  • Bułki maślane lub burgerowe – 2 szt.
  • Mosso Ketchup Premium Pikantny
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Mąka ryżowa – 1 łyżka
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki – 1 łyżka
  • Skórka z cytryny
  • Zielona cebulka
  • Mosso Majonez Napoleoński
  • Sałata lub liście szpinaku
  • Masło – 1 łyżka
  • Olej – 2 łyżki
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filet z łososia oczyścić, pozbawić skóry i pokroić w kostkę. Rybę wrzucić do pojemnika blendera i rozdrobnić przez kilkanaście sekund w sposób pulsacyjny na niskich obrotach.

  2. Dodać 2 łyżki Ketchupu Premium Mosso, sos sojowy, pokrojoną w kostkę 1/4 czerwonej cebuli, ząbek czosnku, mąkę ryżową, skórkę startą z jednej cytryny, posiekaną świeżą kolendrę, zieloną cebulkę, sól i pieprz do smaku.

    Całość ponownie zblendować pulsacyjnie przez kilkanaście sekund.

  3. Z powstałej masy formować, przy pomocy szpatułki lub łyżki, dwie kule, a następnie przy pomocy dłoni uformować z nich okrągłe kotlety o średnicy takiej samej, jak bułki.

  4. Na dużej, rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę masła i ułożyć połówki bułek. Krótko podsmażyć by bułki lekko zarumieniły się.

    Następnie na tę samą patelnię wlać olej i smażyć burgery po ok 2-3 minuty z każdej strony, do czasu aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

  5. Bułkę posmarować Majonezem Napoleońskim Mosso, nałożyć kotlet i posmarować go Ketchupem Premium Mosso.

  6. Następnie posypać posiekaną kolendrą, pokrojoną w cienkie paski sałatą, a na koniec dodać krążki czerwonej cebuli.

    Podawać od razu, jeszcze ciepłe.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 25 minut
ilość porcji: 2
×