Udostępnij:
Coś dla fanów orzechów lub chrupiących rozwiązań kulinarnych! Przyrządź wyjątkową pierś z kurczaka. Zamiast klasycznej panierki, wybierz taką z orzechów. Głęboki smak, unikalny – po prostu orzechowy! Spróbuj koniecznie.
SKŁADNIKI:
- mięso z piersi kurczaka – 0,5 kg
- Mosso Musztarda Stołowa
- orzechy nerkowca – 50 g
- orzechy włoskie lub pekan – 50 g
- jajko – 1 szt.
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, wędzona słodka papryka
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka przekroić na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. W razie potrzeby, za pomocą tłuczka, delikatnie rozbić mięso w celu wyrównania grubości poszczególnych kawałków.
Każdą porcję mięsa przyprawić solą i pieprzem, a następnie posmarować z każdej strony Musztardą Stołową Mosso.
Tak przygotowane kotlety odstawić pod przykryciem na 1-2 godziny, aby mięso się zamarynowało
W pojemniku blendera umieścić orzechy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, solidną szczyptę soli i pieprzu. Opcjonalnie, przy pomocy ostrego noża orzechy można drobno posiekać. Panierkę zblendować do uzyskania konsystencji drobnych grudek o rozmiarach maksymalnie 1-2 mm.
Jajko wbić do głębokiego talerza, dodać szczyptę soli i pieprzu a następnie roztrzepać przy pomocy widelca.
Mięso zanurzyć dokładnie w jajku, a następnie obtoczyć w orzechowej panierce.
Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony – do czasu, aż panierka nabierze złoto-brązowego koloru.
Skomentuj lub zobacz komentarze