Kurczak w orzechowej panierce

kurczak w panierce z orzechów nerkowca i pekan

Coś dla fanów orzechów lub chrupiących rozwiązań kulinarnych! Przyrządź wyjątkową pierś z kurczaka. Zamiast klasycznej panierki, wybierz taką z orzechów. Głęboki smak, unikalny – po prostu orzechowy! Spróbuj koniecznie.

SKŁADNIKI:

  • mięso z piersi kurczaka – 0,5 kg
  • Mosso Musztarda Stołowa
  • orzechy nerkowca – 50 g
  • orzechy włoskie lub pekan – 50 g
  • jajko – 1 szt.
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, wędzona słodka papryka
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierś z kurczaka przekroić na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. W razie potrzeby, za pomocą tłuczka, delikatnie rozbić mięso w celu wyrównania grubości poszczególnych kawałków.

  2. Każdą porcję mięsa przyprawić solą i pieprzem, a następnie posmarować z każdej strony Musztardą Stołową Mosso.

  3. Tak przygotowane kotlety odstawić pod przykryciem na 1-2 godziny, aby mięso się zamarynowało

  4. W pojemniku blendera umieścić orzechy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, solidną szczyptę soli i pieprzu. Opcjonalnie, przy pomocy ostrego noża orzechy można drobno posiekać. Panierkę zblendować do uzyskania konsystencji drobnych grudek o rozmiarach maksymalnie 1-2 mm.

  5. Jajko wbić do głębokiego talerza, dodać szczyptę soli i pieprzu a następnie roztrzepać przy pomocy widelca.

  6. Mięso zanurzyć dokładnie w jajku, a następnie obtoczyć w orzechowej panierce.

  7. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony – do czasu, aż panierka nabierze złoto-brązowego koloru.

Do tej potrawy pasują:

przygotowania: 10 minut
ilość porcji: 4
×