Kurczak w sosie musztardowo-koperkowym

Kurczak w sosie musztardowo-koperkowym

Tego przepisu musisz spróbować! Proste i szybkie – w tym tkwi jego sekret. Postawiliśmy na wyjątkowy sos musztardowo-koperkowy na bazie Musztardy Sarepskiej Mosso, ponieważ ma wyjątkowo ostry smak. Jako uzupełnienie kurczaka idealnie pasować będzie sałatka z pomidorami.

SKŁADNIKI:

  • Filet z piersi kurczaka – 200 g
  • Mosso Musztarda Sarepska – 6 łyżeczek
  • Masło – 3 łyżki
  • Mąka – 3 łyżki
  • Mleko – 1 szklanka
  • Słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
  • Suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • Olej – do smażenia
  • Pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem oraz skropić olejem.

  2. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni do czasu aż mięso nabierze złoto-brązowej barwy.

  3. Przygotować sos: na osobnej patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i chwilę przesmażyć na jasno-złoty kolor. Wlać mleko oraz Musztardę Sarepską Mosso. Dodać posiekany koperek. Sos dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Usmażonego kurczaka pokroić w podłużne paski o grubości ok. 2-3 cm, polać przygotowanym sosem musztardowo-koperkowym.

  5. Danie serwować z zieloną sałatką z pomidorami.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 2
×