Mini kebaby z grilla z sosem musztardowo-chrzanowym

Mini kebaby z grilla z sosem musztardowo-chrzanowym

Masz ochotę na niecodzienne danie? Wypróbuj grillowane mini kebaby! To oryginalny pomysł na serwowanie mięsa mielonego – podane na długim patyku będzie wygodne do zjedzenia. Smak potrawy podkreśli wyrazisty sos musztardowo-chrzanowy.

Składniki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe – ½ kg
  • jajko – 1 szt.
  • średnia cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • mąka – 1 łyżka
  • sól, pieprz, majeranek, ostra papryka do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek, mąkę i jeszcze chwilę podsmażyć, żeby mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, dodać również jajka, przyprawy i dokładnie wyrobić.

    Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji, uformować zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków.

    Na posmarowany olejem ruszt lub tackę kładziemy posmarowane olejem mini kebaby i grillujemy ok. 20 minut, co jakiś czas obracając.

    Podawać gorące z Sosem Musztardowo-Chrzanowym.

×