Karp w migdałowej panierce z majonezem

Karp w migdałowej panierce z majonezem

Tradycyjne świąteczne danie przygotowane w nieco inny sposób. Karpia smażonego w panierce z płatków kukurydzianych i migdałów można serwować z ziemniakami i surówką lub jako dodatek do pieczywa.

Składniki

  • Karp – 500 g
  • Płatki kukurydziane – 2/3 szklanki
  • Migdały w płatkach – 2/3 szklanki
  • Mąka pszenna – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Olej do smażenia

Dodatki:

  • Ziemniaki / pieczywo
  • Surówka z czerwonej kapusty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Karpia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Za pomocą noża dokładnie oczyścić – usunąć łuski. Pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Posypać solą i pieprzem, posmarować Majonezem Napoleońskim Mosso.

  3. W talerzu wysypać mąkę, w drugim rozmieszać jaja, w trzecim połączyć lekko pokruszone płatki kukurydziane oraz migdały. Panierować w tej kolejności kawałki karpia.

  4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na średniej mocy kuchenki, do uzyskania złocistego koloru.

  5. Podawać jako dodatek do pieczywa lub z ziemniakami i surówką.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 5
×