Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus to świetne połączenie ciecierzycy i sezamu. Jeśli uwielbiasz je tak jak my, to koniecznie musisz spróbować hummusu z suszonymi pomidorami i sosem sezamowym!

Składniki

  • Ugotowana i odsączona ciecierzyca (może być z puszki) – 500 g
  • Czosnek – 3 obrane ząbki
  • Opcjonalnie:
  • Pokrojone suszone pomidory – ½ szklanki 
  • Kolendra – 1 pęczek

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Opcjonalnie można dodać pokrojone suszone pomidory lub kolendrę (hummus nabierze wtedy oryginalnego smaku oraz lekko czerwonego lub zielonego koloru). Smacznego!

  3. Należy umieścić wszystkie składniki w kielichu blendera i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli będzie zbyt gęsta, można dodać więcej sosu sezamowego lub trochę zalewy z ciecierzycy (by łatwiej się miksowało).

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 6
kuchnia grecka
Przystawka
gotowanie
×