Udostępnij:
Kremowe pasty do pieczywa sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i w roli przekąski. Pasta dyniowo-sezamowa jest wprost idealna na jesień, kiedy sezon na dynie w pełni rozkwita. Piękny kolor pasty będzie dodatkową dekoracją każdego stołu.
Składniki
- Ugotowana ciecierzyca (może być z puszki) – 400 g
- Purée dyniowe – ½ – 1 szklanka
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Ziarna sezamu – 1-2 łyżeczki
- Pestki dyni – 1-2 łyżki
- Natka pietruszki – garść
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Puree dyniowe można kupić lub samodzielnie przyrządzić. Aby przygotować je w domu, wystarczy pokrojoną na kawałki dynię upiec, a następnie zblendować na gładki mus.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciecierzycę, czosnek oraz puree dyniowe dokładnie zblendować. Dodać kilka łyżek sosu oraz sól i pieprz.
Gotową pastę przełożyć do naczynia, wierzch skropić oliwą. Przed podaniem posypać sezamem, dynią i posiekaną świeżą pietruszką.
Skomentuj lub zobacz komentarze