Dyniowo-sezamowa pasta do pieczywa

Dyniowo-sezamowa pasta do pieczywa

Kremowe pasty do pieczywa sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i w roli przekąski. Pasta dyniowo-sezamowa jest wprost idealna na jesień, kiedy sezon na dynie w pełni rozkwita. Piękny kolor pasty będzie dodatkową dekoracją każdego stołu.

Składniki

  • Ugotowana ciecierzyca (może być z puszki) – 400 g
  • Purée dyniowe – ½ – 1 szklanka
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Ziarna sezamu – 1-2 łyżeczki
  • Pestki dyni – 1-2 łyżki
  • Natka pietruszki – garść
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Puree dyniowe można kupić lub samodzielnie przyrządzić. Aby przygotować je w domu, wystarczy pokrojoną na kawałki dynię upiec, a następnie zblendować na gładki mus.

  2. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Ciecierzycę, czosnek oraz puree dyniowe dokładnie zblendować. Dodać kilka łyżek sosu oraz sól i pieprz.

  4. Gotową pastę przełożyć do naczynia, wierzch skropić oliwą. Przed podaniem posypać sezamem, dynią i posiekaną świeżą pietruszką.

przygotowania: 15 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Śniadanie
×