Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Cukinia faszerowana indykiem i kaszą

cukinia faszerowana z indykiem i kaszą

Faszerowana cukinia to popularny pomysł na szybki obiad. Dodatek kaszy sprawia, że danie staje się bardzo sycące, wręcz idealne na zimową porę. Lekkości nadaje dodatek licznych warzyw, jak papryka oraz mnóstwo aromatycznych przypraw!

SKŁADNIKI:

  • Cukinia – 2 szt.
  • Ugotowana kasza gryczana – 1 szklanka
  • Filet z piersi indyka – 200 g
  • Czerwona papryka – ½  szt.
  • Zielona papryka ½ szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej – 1 łyżka
  • Mosso Sos Tatarski – 2 łyżki
  • Słodka,  mielona papryka – 1/2 łyżeczki
  • Suszony tymianek –  1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na dwie części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

    Cukinie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 30 minut.

  2. Filet z piersi indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.

  3. Przygotować farsz – na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojonego w kostkę indyka. Smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  4. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Na patelnię dodać ugotowaną kaszę gryczaną i podsmażać przez 2-3 minuty.

  5. Pieczone cukinie wyjąć z piekarnika i za pomocą łyżki wydrążyć miejsce na farsz. Do środka nałożyć farsz z patelni. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika jeszcze na 2-3 minuty.

  6. Pieczone cukinie podawać z Sosem Tatarskim Mosso i posiekanym szczypiorkiem.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×