Panini z grillowanym kurczakiem

Panini z grillowanym kurczakiem

Raz posmakujesz panini z grillowanym kurczakiem i z pewnością będziesz kosztował wiele razy! Aromatyczne doprawiony kurczak z dodatkiem warzyw i Mosso Musztardy Czeskiej  smakuje bajecznie!

Składniki

składniki:

  • Pierś kurczaka – 1 sztuka
  • Mosso Musztarda Czeska – 1 łyżka + do
    posmarowania bułek
  • Miód – 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Olej – 1 łyżka
  • Suszony tymianek –⅓ łyżeczki
  • Sól – ¼ łyżeczki
  • Pieprz – ⅛ łyżeczki
  • Mozzarella – 60 g
  • Ciabatta – 2 sztuki
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Młody szpinak – 50 g
  • Bazylia – 1 gałązka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierś przekrój wzdłuż na pół. Wymieszaj musztardę, miód, ocet, olej, tymianek, sól oraz pieprz. Powstałą marynatą nasmaruj mięso i odstaw do lodówki na minimum
    3 godziny

  2. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed planowanym grillowaniem. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bułki przekrój na pół. Paprykę pokrój w plastry.
    Szpinak umyj i osusz.

  3. Mięso i paprykę grilluj po kilka minut z każdej strony do miękkości. Spody bułek posmaruj musztardą, ułóż na nich mięso, połowę sera, paprykę, szpinak i porwane listki bazylii. Wierzch posyp pozostałym serem, przykryj drugą częścią bułki. Powstałe kanapki ułóż na grillu i krótko opiekaj, aż staną się chrupiące, a ser się rozpuści. Podawaj na gorąco.

Do tej potrawy pasują:

ilość porcji: 2
kuchnia włoska
Kolacja
pieczenie
×