Makaron nadziewany mięsem

Makaron nadziewany mięsem

Makarony na stałe zagościły na polskich stołach. Specjalnie dla miłośników tego włoskiego przysmaku przygotowaliśmy przepis na makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym, szpinakiem i ricottą.

Składniki

  • Makaron muszle – 250 g
  • Cebula – 1
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Szpinak – 150 g
  • Ser ricotta – 250 g
  • Mięso mielone np. wołowe – 500 g
  • Pomidory z puszki – 400 g
  • sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • świeża bazylia

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaronowe muszle ugotować al dente  w osolonej wodzie. Przecedzić, przelać zimną wodą i rozłożyć na bawełnianej ściereczce otworami do dołu.

  2. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  3. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodać mięso mielone i pomidory. Gotować bez przykrycia na średniej mocy kuchenki. Gdy odparuje nadmiar wody, dodać szpinak oraz około 6 łyżek sosu. Po 3-5 minutach zdjąć patelnię z kuchenki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Muszle nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej muszli posypać rozdrobnionym serem ricotta. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać całość przez około 20 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 6
kuchnia włoska
Obiad
pieczenie
×