Udostępnij:
Bajgle to krakowski wypiek z dziurką w środku. Często spotkamy go w formie kanapek śniadaniowych, zamiast bułki czy chleba. Do bajgli pasują wszelkiego rodzaju mięsa, w tym proponowana przez nas karkówka. Przepis na jej przyrządzenie znajdziesz poniżej.
SKŁADNIKI:
Bajgle:
- mąka pszenna chlebowa – 500 g
- cukier – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
- drożdże suche – 7 g
- woda – 300 ml
- cukier – 2 łyżki
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody
- ziarna sezamu – 3 łyżki
Karkówka:
- karczek – 500 g
- Mosso Musztarda Stołowa – 4 łyżki
- sól, pieprz
- Mosso Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych – 2 łyżki
- sos sojowy – 1 łyżeczka
Dodatki:
- sałata
- ogórek kiszony
- Mosso Majonez Napoleoński
PRZYGOTOWANIE:
Zacząć od ciasta na bajgle. Mąkę, cukier (1 łyżkę), drożdże, sól i wodę wymieszać, a następnie przez ok 10 minut wyrabiać masę, aż do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, tak by wyrosło i zwiększyło swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
Następnie podzielić na 10 równych kawałków, uformować z nich kulki i przy pomocy palca stworzyć na środku każdej kulki spory otwór. Tak przygotowane krążki ułożyć na blaszce, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrastania na kolejne 40 minut.
W garnku zagotować 2 litry wody, dodać 1 łyżkę cukru, a następnie delikatnie wkładać bajgle do wrzącej wody. Gotować po 2 minuty z każdej strony, a następnie odstawić do przeschnięcia na kratkę lub papier.
Odsączone bajgle umieścić na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu mieszanką żółtka i wody, posypać ulubionymi ziarnami (np. sezam) lub makiem. Piec przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Karczek pokroić na duże plastry o grubości około 2 cm. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie natrzeć każdy plaster Musztardą Stołową Mosso – po jednej łyżeczce na każdą stronę. Mięso ułożyć na blaszce, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po tym czasie zdjąć folię, odwrócić kawałki mięsa na drugą stronę i wstawić blachę z powrotem do piekarnika.
Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec mięso dalej przez ok. 40 minut, od czasu do czasu odwracając wszystkie kawałki na drugą stronę. W tym czasie duża ilość płynu na dnie blaszki powinna zredukować się prawie do zera i stworzyć gęsty, esencjonalny sos. Mięso powinno być miękkie i łatwo rozdzielać się na mniejsze kawałki.
Karkówkę wyjąć z piekarnika, posiekać drobno i wymieszać z pozostałym sosem. Dodać Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych Mosso i sos sojowy. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Przestudzone bajgle przekroić na pół, każdą połówkę posmarować niedużą ilością Majonezu Napoleońskiego Mosso. Na jedną z połówek nałożyć porcję karczku, następnie cienkie plastry ogórka kiszonego, odrobinę Musztardy Stołowej Mosso i liście sałaty.
Skomentuj lub zobacz komentarze