Udostępnij:
Tego łososia z marynowaną czerwoną cebulą i sosem z Majonezu Napoleońskiego MOSSO oraz Chrzanu Delikatesowego MOSSO nie może zabraknąć na uroczysty obiad. Zaskocz swoich gości tym wyjątkowym daniem!
Składniki
- Filet z łososia ze skórą – 700 g
- Oliwa – 20g
- Cytryna – 1 sztuka
- Gałązki świeżego rozmarynu – 2 sztuki
- Majonez Napoleoński MOSSO – 120 g
- Chrzan Delikatesowy MOSSO – 20 g
- Bazylia – 1 gałązka
- Koperek – 1 gałązka
- Natka pietruszki – 1 gałązka
- Czerwona cebula – 2 sztuki
- Ocet z czerwonego wina – 2 łyżki
- Cukier – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół).
Fileta osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem, ułóż na blaszce. Na wierchu ułóż plasterki cytryny. Rybę polej oliwą, posyp posiekanym rozmarynem i piecz przez 18–20 minut, aż ładnie się zrumieni.
Majonez wymieszaj z chrzanem, zioła drobno posiekaj i dodaj do sosu, dopraw pieprzem, a następnie wymieszaj.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miski, dodaj ocet, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 15 minut do zamarynowania.
Rybę przełóż na półmisek. Podawaj z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu i marynowanej czerwonej cebulki.
Skomentuj lub zobacz komentarze