Udostępnij:
Hummus to świetne połączenie ciecierzycy i sezamu. Jeśli uwielbiasz je tak jak my, to koniecznie musisz spróbować hummusu z suszonymi pomidorami i sosem sezamowym!
Składniki
- Ugotowana i odsączona ciecierzyca (może być z puszki) – 500 g
- Czosnek – 3 obrane ząbki
- Opcjonalnie:
- Pokrojone suszone pomidory – ½ szklanki
- Kolendra – 1 pęczek
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie można dodać pokrojone suszone pomidory lub kolendrę (hummus nabierze wtedy oryginalnego smaku oraz lekko czerwonego lub zielonego koloru). Smacznego!
Należy umieścić wszystkie składniki w kielichu blendera i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli będzie zbyt gęsta, można dodać więcej sosu sezamowego lub trochę zalewy z ciecierzycy (by łatwiej się miksowało).
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Ekstra
Ekstra