Udostępnij:
Efektownie się prezentuje i świetnie smakuje. Można podać ją w małych słoiczkach, w tradycyjnej misce lub ułożone w krążkach do podawania potraw.
Składniki
- Filety z miruny – 600 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Pieprz cytrynowy – 2 łyżki
- Jajka – 6 sztuk
- Marchew konserwowa w kostce – 400 g
- Ogórki konserwowe – 360 g
- Czerwona cebula – 2 duże sztuki
- Kapusta pekińska – 1 szklanka
- Orzechy włoskie – 2/3 szklanki
- Serek wiejski ziarnisty – 3 op.
- Szczypiorek 2/3 szklanki
- Sól i pieprz do smaku
Sos
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Cytryna – 1 sztuka
- Śmietanka 30 % tł. – 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować najlepiej dzień wcześniej. Następnie kolejnego dnia wystudzone jajka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Rybę opłukać i osuszyć. Zamarynować w 2 łyżkach Majonezu wymieszanym z 2 łyżeczkami pieprzu cytrynowego. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 20 minut w temp. 175 st.C.
W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pokroić w drobną kostkę czerwoną cebulę oraz ogórki. Kapustę posiekać w drobne paseczki. Odsączyć na sitku serek ziarnisty oraz marchewkę. Posiekać orzechy i szczypiorek. Marchew odsączyć od zalewy.
Przygotować sos – majonez wymieszać ze śmietanką, dodać startą skórkę z cytryny oraz sok z ½ cytryny.
Rybę po upieczeniu ostudzić i wymieszać z sosem.
Do dużej szklanej miski nakładać przygotowane składniki – jajka, cebula, serek ziarnisty, marchew, ogórek, ryba z sosem majonezowym, sałata oraz orzechy i szczypiorek. Podawać po schłodzeniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze