Warstwowa sałatka z pieczoną miruną, majonezem i warzywami

Warstwowa sałatka z pieczoną miruną, majonezem i warzywami

Efektownie się prezentuje i świetnie smakuje. Można podać ją w małych słoiczkach, w tradycyjnej misce lub ułożone w krążkach do podawania potraw.

Składniki

  • Filety z miruny – 600 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy – 2 łyżki
  • Jajka – 6 sztuk
  • Marchew konserwowa w kostce – 400 g
  • Ogórki konserwowe – 360 g
  • Czerwona cebula – 2 duże sztuki
  • Kapusta pekińska – 1 szklanka
  • Orzechy włoskie – 2/3 szklanki
  • Serek wiejski ziarnisty – 3 op.
  • Szczypiorek 2/3 szklanki
  • Sól i pieprz do smaku

Sos

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotować najlepiej dzień wcześniej. Następnie kolejnego dnia wystudzone jajka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

  2. Rybę opłukać i osuszyć. Zamarynować w 2 łyżkach Majonezu wymieszanym z 2 łyżeczkami pieprzu cytrynowego. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 20 minut w temp. 175 st.C.

  3. W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Pokroić w drobną kostkę czerwoną cebulę oraz ogórki. Kapustę posiekać w drobne paseczki. Odsączyć na sitku serek ziarnisty oraz marchewkę. Posiekać orzechy i szczypiorek. Marchew odsączyć od zalewy.

  4. Przygotować sos – majonez wymieszać ze śmietanką, dodać startą skórkę z cytryny oraz sok z ½ cytryny.

  5. Rybę po upieczeniu ostudzić i wymieszać z sosem.

  6. Do dużej szklanej miski nakładać przygotowane składniki – jajka, cebula, serek ziarnisty, marchew, ogórek, ryba z sosem majonezowym, sałata oraz orzechy i szczypiorek. Podawać po schłodzeniu.

do tej potrawy pasują

ilość porcji: 6-8
×