Udostępnij:
Tradycyjne świąteczne danie przygotowane w nieco inny sposób. Karpia smażonego w panierce z płatków kukurydzianych i migdałów można serwować z ziemniakami i surówką lub jako dodatek do pieczywa.
Składniki
- Karp – 500 g
- Płatki kukurydziane – 2/3 szklanki
- Migdały w płatkach – 2/3 szklanki
- Mąka pszenna – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Jajka – 2 sztuki
- Sól, pieprz – do smaku
- Olej do smażenia
Dodatki:
- Ziemniaki / pieczywo
- Surówka z czerwonej kapusty
PRZYGOTOWANIE:
Karpia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Za pomocą noża dokładnie oczyścić – usunąć łuski. Pokroić na mniejsze kawałki.
Posypać solą i pieprzem, posmarować Majonezem Napoleońskim Mosso.
W talerzu wysypać mąkę, w drugim rozmieszać jaja, w trzecim połączyć lekko pokruszone płatki kukurydziane oraz migdały. Panierować w tej kolejności kawałki karpia.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na średniej mocy kuchenki, do uzyskania złocistego koloru.
Podawać jako dodatek do pieczywa lub z ziemniakami i surówką.
Skomentuj lub zobacz komentarze