Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Połączenie sera pleśniowego z migdałami, szynką parmeńską i pomidorkami to prawdziwa eksplozja smaków. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na wieczór w gronie znajomych czy kolację z rodziną. Całość skąpana w sosie czosnkowym. Spróbuj!

Składniki

  • Sałata lodowa – 1 główka
  • Pomidorki rzymskie – 250 g
  • Ser pleśniowy (np. gorgonzola lub lazur) – 150 g
  • Migdały – garść
  • Szynka parmeńska – 6 plastrów

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Plastry szynki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 7 minut w 200°C, aż dobrze się spieką. Po upieczeniu pokruszyć na mniejsze kawałki.

  2. Sałatę obrać z zewnętrznych liści, pokroić na większe kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Ser pokruszyć na mniejsze kawałki.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Migdały posiekać na mniejsze kawałki. Połączyć składniki sałatki i polać sosem czosnkowym.

przygotowania: 15 minut
ilość porcji: 4
×