Klopsiki w sosie serowym

Klopsiki w sosie serowym

Czosnkowe klopsiki z indyka z sosem serowym, to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Koniecznie spróbuj nowej odsłony mięsnych kulek w aromatycznym sosie!

Składniki

Sos:

  • Ser gouda – 30 g
  • Masło – 30 g
  • Mąka – 1 łyżka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1 łyżka
  • Mleko – 350 ml
  • Sól – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drobno posiekać czosnek. Wymieszać z mięsem mielonym, czarnym pieprzem i solą. Dodać 2 łyżki Majonezu Napoleońskiego Mosso i wymieszać. Zwilżyć ręce wodą, uformować mięso w małe kulki i włożyć do foremki.

  2. Zetrzeć ser. Masło roztopić w rondelku na średnim ogniu, dodać mąkę i wymieszać, a następnie dodać trochę mleka. Cały czas mieszając, wlać całe mleko do garnka. Na koniec dodać ser, sól, Majonez Napoleoński Mosso i mieszać do rozpuszczenia. Konsystencja sosu powinna być lekko lepka, ale płynna – przygotowanie sosu jest podobne do przygotowania beszamelu.

  3. Wlać sos do foremki z klopsikami i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 35-40 min.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8-12
×