Zupa koperkowa z klopsikami

Zupa koperkowa z klopsikami

Pyszna wiosenna zupa koperkowa to pomysł na szybki posiłek w ciągu dnia. Klopsiki są idealnym dodatkiem, który warto przygotować, aby zupa była bardziej sycąca. Małe klopsiki w zupie zastąpią makaron. Wypróbuj przy najbliższej okazji!

SKŁADNKI:

  • Mielone mięso z indyka – 250 g
  • Mała bułka namoczona w wodzie – 1 szt.
  • Mała cebula – 2 szt.
  • Jajko – 1 szt.
  • Posiekany koperek – 2 łyżki
  • Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
  • Olej – 3 łyżki
  • Ziemniaki – 400 g
  • Marchewka – 1 szt.
  • Bulion jarzynowy – 1 l
  • Śmietana 30% – 100 ml
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do większej miski włożyć zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę (1 szt.), jajko, Musztardę Stołową Mosso, sól i pieprz oraz posiekany koperek (jedną łyżkę). Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy przy pomocy dłoni uformować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

  2. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i na rozgrzany tłuszcz nakładać po kilka sztuk uformowanych pulpetów.

  3. Smażyć, aż uzyskają złoty kolor. Następnie wyłożyć je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  4. W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce (o grubych oczkach) marchewkę. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć warzywa przez ok. 5 minut.

  5. Warzywa zalać gorącym bulionem jarzynowym i gotować 10 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Włożyć podsmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut. Do zupy dodać posiekany koperek (jedną łyżkę).

     

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×