Udostępnij:
Doborowe mięsne danie z kurczaka oraz boczku z zapiekanym majonezem i farszem pieczarkowym, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, na przyjęciu czy na co dzień.
Składniki
- Filety z kurczaka – 3-4 sztuki
- Pieczarki – 300 g
- Cebula – 1 mała sztuka
- Świeży posiekany koperek – 2 łyżki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Boczek w plastrach – 250 g
- Sól i pieprz do smaku
- Ziemniaki – 500 g
- Rzodkiewka – 1 pęczek
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki oraz cebulę posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach Majonezu Napoleońskiego Mosso.
Po zdjęciu z kuchenki dodać posiekany świeży koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Filety naciąć w poprzek, tworząc kieszonkę na farsz. Mięso posmarować wewnątrz Majonezem Napoleońskim Mosso, nałożyć farsz. Rozłożyć plastry boczku, tak aby jeden nakładał się na drugi. Owinąć filety w przygotowany boczek.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ziemniaki oraz rzodkiewkę umyć i pokroić w ćwiartki.
Wyłożyć formę, na wierzchu ułożyć filety. Przykryć folią i zapiekać 30 minut w 180 stopniach C, następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 10-15 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze