Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Pyszne domowe racuchy z jabłkami idealne na długie zimowe wieczory. Są proste w przygotowaniu, a dodatkowo sprawdzą się zarówno jako deser jak i podwieczorek!

Składniki

  • Mąka – 300 g
  • Drożdże instant – 7 g
  • Cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • Mleko – 250 ml
  • Jajko – 2 sztuka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Mielony cynamon – 1 łyżka
  • Szczypta soli
  • Jabłka – 2-3 sztuki
  • Cukier puder – do dekoracji
  • Olej – do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami.

  2. Dodać cukier, lekko podgrzane mleko oraz jajka, Majonez Napoleoński Mosso i przyprawy. Wymieszać dokładnie.

  3. Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę obrane jabłka. Przykryć folią spożywczą lub wilgotną bawełnianą ściereczką i odłożyć na około 90 minut, w ciepłe miejsce.

  4. Patelnię rozgrzać z kilkoma łyżkami oleju, nakładać wyrośnięte ciasto łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  5. Podawać posypane cukrem pudrem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 20-25
×