Tarta ze szparagami, szynką parmeńską, mozzarellą i chrzanem

Tarta ze szparagami, szynką parmeńską,  mozzarellą i chrzanem

Chrupiąca tarta z ciasta francuskiego to idealna propozycja na leniwe popołudnie. Jest pyszna i znika z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • Ser mozzarella – 2 kulki
  • Szynka serrano – 90 g
  • Szparagi zielone – 1 pęczek
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego. Z każdej strony odkroić pasek szerokości 1 cm, brzeg posmarować lekko wodą i przykleić odkrojone wcześniej kawałki ciasta.

  2. Środek posmarować Chrzanem Delikatesowym Mosso i ułożyć plastry szynki serrano. Pokruszyć lub zetrzeć na tarce mozzarellę i większością posypać ciasto. Następnie ułożyć szparagi i posypać pozostałą częścią mozzarelli. Lekko oprószyć solą i pieprzem.

  3. Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto dobrze się przyrumieni, a ser zapiecze. Podawać z dodatkową porcją chrzanu.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8
×