Udostępnij:
Krokiety z kapustą i grzybami i tradycyjne świąteczne danie. Doskonale sprawdzają się jednak przez cały rok, więc warto mieć ten przepis zawsze pod ręką.
Składniki
Składniki na naleśniki:
- Mąka pszenna – 250 g
- Gazowana woda mineralna – 250 ml
- Mleko – 250 ml
- Jajko – 2 sztuki
- Olej – 2 łyżki
- Sól – ½ łyżeczki
Składniki na farsz:
- Pieczarki – 500 g
- Masło – 2 łyżki
- Kapusta kiszona – 200 g
- Suszone podgrzybki – 50 g
- Cebula – 1 sztuka
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
- Jajka – 2 sztuki
- Bułka tarta – 1 ½ szklanki
- Olej – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Suszone grzyby zalać dzień wcześniej wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować przez 60 minut w lekko osolonej wodzie.
Grzyby odsączyć i posiekać lub zmielić. Posiekać drobno cebulę oraz pieczarki i podsmażyć na maśle. Gdy odparuje nadmiar wody z pieczarek, dodać posiekaną kapustę oraz grzyby. Zdjąć z kuchenki i odstawić do ostudzenia. Po wystudzeniu dodać Majonez Napoleoński Mosso, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć cienkie naleśniki.
Nakładać po 2-3 łyżki farszu i zawijać krokiety. Panierować je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor na oleju.
Skomentuj lub zobacz komentarze