Bajgle z karkówką

Bajgle z karkówką

Bajgle to krakowski wypiek z dziurką w środku. Często spotkamy go w formie kanapek śniadaniowych, zamiast bułki czy chleba. Do bajgli pasują wszelkiego rodzaju mięsa, w tym proponowana przez nas karkówka. Przepis na jej przyrządzenie znajdziesz poniżej. 

SKŁADNIKI:

Bajgle:

  • mąka pszenna chlebowa – 500 g
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • drożdże suche – 7 g
  • woda – 300 ml 
  • cukier – 2 łyżki 
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody
  • ziarna sezamu – 3 łyżki

Karkówka:

Dodatki:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zacząć od ciasta na bajgle. Mąkę, cukier (1 łyżkę), drożdże, sól i wodę wymieszać, a następnie przez ok 10 minut wyrabiać masę, aż do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, tak by wyrosło i zwiększyło swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

  2. Następnie podzielić na 10 równych kawałków, uformować z nich kulki i przy pomocy palca stworzyć na środku każdej kulki spory otwór. Tak przygotowane krążki ułożyć na blaszce, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrastania na kolejne 40 minut.

  3. W garnku zagotować 2 litry wody, dodać 1 łyżkę cukru, a następnie delikatnie wkładać bajgle do wrzącej wody. Gotować po 2 minuty z każdej strony, a następnie odstawić do przeschnięcia na kratkę lub papier.

  4. Odsączone bajgle umieścić na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu mieszanką żółtka i wody, posypać ulubionymi ziarnami (np. sezam) lub makiem. Piec przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

  5. Karczek pokroić na duże plastry o grubości około 2 cm. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie natrzeć każdy plaster Musztardą Stołową Mosso – po jednej łyżeczce na każdą stronę. Mięso ułożyć na blaszce, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po tym czasie zdjąć folię, odwrócić kawałki mięsa na drugą stronę i wstawić blachę z powrotem do piekarnika. 

  6. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec mięso dalej przez ok. 40 minut, od czasu do czasu odwracając wszystkie kawałki na drugą stronę. W tym czasie duża ilość płynu na dnie blaszki powinna zredukować się prawie do zera i stworzyć gęsty, esencjonalny sos. Mięso powinno być miękkie i łatwo rozdzielać się na mniejsze kawałki.

  7. Karkówkę wyjąć z piekarnika, posiekać drobno i wymieszać z pozostałym sosem. Dodać Sos do Mięs Pieczonych i Grillowanych Mosso i sos sojowy. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

  8. Przestudzone bajgle przekroić na pół, każdą połówkę posmarować niedużą ilością Majonezu Napoleońskiego MossoNa jedną z połówek nałożyć porcję karczku, następnie cienkie plastry ogórka kiszonego, odrobinę Musztardy Stołowej Mosso i liście sałaty.

przygotowania: 180 minut
ilość porcji: 10
×