Lekki krem z brukselki z chrzanową nutą i grzanką czosnkową

krem z brukselki

To rozgrzewająca i sycąca propozycja, która z powodzeniem zastąpi klasyczny obiad. Zupę-krem dekorujemy łyżeczką chrzanu i grzanką z masłem czosnkowym – podaną w całości lub wkrojoną do zupy.

Składniki

  • Brukselka – 500 g
  • Ziemniaki – 4 sztuki
  • Bulion warzywny – 1 l
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 4 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • bagietka – 1 sztuka
  • masło – 4 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych listków, umyć i pokroić na połówki. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki.

  2. Do garnka włożyć warzywa, zalać bulionem i gotować zupę, aż warzywa będą miękkie. Zblendować zupę na gładki krem i doprawić Chrzanem Delikatesowym Mosso oraz solą i pieprzem do smaku.

  3. Bagietkę pokroić i posmarować masłem wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Opiekać grzanki na rozgrzanej patelni lub w opiekaczu. Wierzch gorącej zupy udekorować dodatkową łyżeczką chrzanu i podawać z chrupiącymi grzankami.

czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
×