Schab duszony w warzywach

Schab duszony w warzywach

Schab to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, pojawiających się na naszych stołach. Soczyste mięso, aromatyczne duszone warzywa i sos czosnkowy – czego chcieć więcej? Przygotuj schab duszony w warzywach!

Składniki

  • Schab bez kości – 600 g
  • Ziemniaki – 450 g
  • Papryka czerwona – 1
  • Papryka zielona – 1
  • Marchewka – 5
  • Cebula – 1
  • sól, pieprz
  • Olej Mazowiecki Mosso – 2 łyżki
  • Masło – 2 łyżki
  • tymianek

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować warzywa, paprykę pokroić na paski, marchewkę w talarki, ziemniaki w ćwiartki.

  2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dodać do niego sos, aby pokryć każdą część mięsa. Doprawić świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.

  4. Na patelni podsmażyć marynowane mięso, zalać 300 ml wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Dodać ziemniaki, marchew i cebulę, dusić przez kolejne 15 minut, Następnie dodać paprykę. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, pod koniec dodać masło. Podawać mięso z porcją warzyw polane powstałym po gotowaniu sosem.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 45 minut
czas potrzebny: 55 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Obiad
gotowanie
×