Udostępnij:
Pyszna wiosenna zupa koperkowa to pomysł na szybki posiłek w ciągu dnia. Klopsiki są idealnym dodatkiem, który warto przygotować, aby zupa była bardziej sycąca. Małe klopsiki w zupie zastąpią makaron. Wypróbuj przy najbliższej okazji!
SKŁADNKI:
- Mielone mięso z indyka – 250 g
- Mała bułka namoczona w wodzie – 1 szt.
- Mała cebula – 2 szt.
- Jajko – 1 szt.
- Posiekany koperek – 2 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej – 3 łyżki
- Ziemniaki – 400 g
- Marchewka – 1 szt.
- Bulion jarzynowy – 1 l
- Śmietana 30% – 100 ml
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Do większej miski włożyć zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę (1 szt.), jajko, Musztardę Stołową Mosso, sól i pieprz oraz posiekany koperek (jedną łyżkę). Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy przy pomocy dłoni uformować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i na rozgrzany tłuszcz nakładać po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
Smażyć, aż uzyskają złoty kolor. Następnie wyłożyć je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce (o grubych oczkach) marchewkę. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć warzywa przez ok. 5 minut.
Warzywa zalać gorącym bulionem jarzynowym i gotować 10 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Włożyć podsmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut. Do zupy dodać posiekany koperek (jedną łyżkę).
Skomentuj lub zobacz komentarze