Zapiekanka pasterska

Kulinarne eksperymenty przynoszą zarówno radość z gotowania, jak i zupełnie nowe doznania smakowe! Jeśli znudziły Cię tradycyjne, mielone kotlety z ziemniakami, koniecznie wypróbuj nasz najnowszy przepis na zapiekankę pasterską. Z pozornie tych dobrze znanych składników wyczarujesz nowe, wyjątkowe danie.

Składniki

  • Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • ½ mrożonego groszku
  • ½ szklanki kukurydzy
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżka śmietany 30% tł.
  • 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, dodaj masło, mleko, śmietanę i rozgnieć na gładkie puree. Dodaj około 1/3 szklanki Sosu Czosnkowo-Cebulowego i wymieszaj.

  2. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso podsmaż na złoty kolor cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż około 5 minut. Następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa (marchewkę, kukurydzę i groszek) i ½ szklanki Sosu Czosnkowo-Cebulowego.

  3. Wyłóż mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzchu połóż puree ziemniaczane. Piecz w piekarniku 35 minut w temperaturze 200°C, aż wierzch puree się zarumieni.

Zapiekance pasterskiej smaku dodaje:

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 35 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×