przepis na zapiekanki z pieczarkami klasycznea

Pomysł na kolację? Dobra, znana, ale zawsze na czasie zapiekanka. Tym razem jej wegetariańska wersja na bazie pieczarek – czyli lekko i zdrowo! Oczywiście, jak do każdej zapiekanki potrzebna jest odrobina ketchupu. Proponujemy dodać ten najbardziej pomidorowy – Ketchup Premium Pikantny lub Łagodny od Mosso.

SKŁADNIKI:

  • bagietka – 2 szt.
  • pieczarki – 400 g
  • cebula – 1 szt.
  • masło – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól i pieprz
  • ser mozzarella – 300 g
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • Mosso Ketchup Premium – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować masło czosnkowe – w misce wymieszać dwie łyżki masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem Wymieszać i odstawić.

  2. Na pozostałym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Bagietki przekroić na pół i posmarować masłem czosnkowym.

  4. Na bagietki zetrzeć ser i wyłożyć podsmażoną cebulę z pieczarkami.

  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Zapiekanki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia przez ok. 10 minut. Podawać z Ketchupem Premium Mosso i posiekanym szczypiorkiem.

     

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 4
×