Słodkie bułeczki z owocową konfiturą

słodkie bułeczki z majonezem przepis

Przepisu na te bułeczki z konfiturą nie znajdziesz prawdopodobnie nigdzie, dlatego są takie wyjątkowe! Bułeczki sprawdzają się jako alternatywa dla niedzielnego ciasta czy po prostu drożdżówki (są zdrowsze!). Wypróbuj koniecznie i dodaj swoją ulubioną konfiturę. 

 

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 400 g
  • maślanka – 200 ml
  • świeże drożdże – 20 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
  • konfitura jagodowa – 5 łyżek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Maślankę podgrzać, dodać do niej pokruszone drożdże i cukier, odstawić aż podwoi swoją objętość.

  2. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, Majonez Napoleoński Mosso i sól, dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

  3. Po tym czasie wyrabiać ciasto tak długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ręczniczkiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce.

  4. Gdy ciasto podwoi objętość, raz jeszcze krótko wyrobić, podzielić na równe części, uformować bułeczki – spłaszczać, nakładać konfiturę i dokładnie zlepiać.

  5. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować wodą lub białkiem jajka.

  6. Piekarnik rozgrzać do 230°C, piec przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 15-20 minut.

     

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 150 minut
ilość porcji: 4
×