Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem

Niemiecka sałatka ziemniaczana, która jest idealna jako samodzielne danie oraz dodatek do dań grillowych i mięsnych. jak ją zrobić? Wystarczy ugotować ziemniaki, dodać jaja, boczek i rzodkiewki, no i obowiązkowo sos na bazie Musztardy Stołowej MOSSO. Jej nie może zabraknąć w tym daniu!

Składniki

  • Ziemniaki sałatkowe – 500 g
  • Boczek parzony, wędzony – 8 plastrów
  • Rzodkiewka – 8 sztuk
  • Czerwona cebula -1 sztuka
  • Szczypiorek – ½ pęczka
  • Jajko ugotowane twardo – 2 sztuki
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Musztarda Stołowa MOSSO – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przestudź i obierz. Pokrój w kostkę.

  2. Boczek zrumień na chrupko na suchej patelni. Przestudź, pokrój w drobną kostkę.

  3. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, cebulę w piórka, jajko na ćwiartki, szczypiorek drobno posiekaj.

  4. W małej miseczce połącz oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Do dużej miski przełóż warzywa, boczek, wlej dressing, dokładnie wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
Grill
gotowanie
×