Udostępnij:
Niemiecka sałatka ziemniaczana, która jest idealna jako samodzielne danie oraz dodatek do dań grillowych i mięsnych. jak ją zrobić? Wystarczy ugotować ziemniaki, dodać jaja, boczek i rzodkiewki, no i obowiązkowo sos na bazie Musztardy Stołowej MOSSO. Jej nie może zabraknąć w tym daniu!
Składniki
- Ziemniaki sałatkowe – 500 g
- Boczek parzony, wędzony – 8 plastrów
- Rzodkiewka – 8 sztuk
- Czerwona cebula -1 sztuka
- Szczypiorek – ½ pęczka
- Jajko ugotowane twardo – 2 sztuki
- Oliwa – 2 łyżki
- Musztarda Stołowa MOSSO – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 2 łyżeczki
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przestudź i obierz. Pokrój w kostkę.
Boczek zrumień na chrupko na suchej patelni. Przestudź, pokrój w drobną kostkę.
Rzodkiewkę pokrój w plasterki, cebulę w piórka, jajko na ćwiartki, szczypiorek drobno posiekaj.
W małej miseczce połącz oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do dużej miski przełóż warzywa, boczek, wlej dressing, dokładnie wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze