Udostępnij:
Polenta z kaszy kukurydzianej to przepis już odrobinę zapomniany. My odświeżyliśmy go w postaci sałatki ze smażoną polentą, burakami, orzechami i jarmużem. Całość skąpana w wyrazistym sosie majonezem i śmietanką. Spróbuj!
Składniki
- Bulion drobiowy – 250 ml
- Woda – 500 ml
- Kasza kukurydziana – 130 g
- Masło – 1 łyżka
- Jarmuż – 2 szklanki
- Ugotowane buraki – 3 sztuki
- Pomidorki cherry – 125 g
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
- Prażone orzechy laskowe – ½ szklanki
- Szczypiorek – garść
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Mosso Musztarda Czeska – 3 łyżki
- Śmietana 18 % tł. – 2 łyżki
- Miód – 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wodę wraz z bulionem zagotować, powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Gotować około 20 minut, aż kasza będzie całkowicie ugotowana, w razie potrzeby dodać więcej wody. Na koniec dodać masło i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do prostokątnego pojemnika i pozostawić do wystygnięcia, następnie schładzać w lodówce przez kilka godzin aż stężeje. Buraki pokroić w paski.
Pomidory umyć i pokroić na połówki. Szczypiorek posiekać drobno. Jarmuż oczyścić z grubych łodyg i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać 1 łyżkę Oleju Mazowieckiego Mosso i wymieszać. Polentę wyjąć z naczynia i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Obsmażyć je z obu stron na 3 łyżkach oleju.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Orzechy grubo posiekać. Połączyć składniki sałatki i polać sosem. Wierzch posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze