Sałatka z jeżynami

Sałatka z jeżynami

Sałatka z halloumi i soczystymi jeżynami to idealny wybór na sierpień. Dodatek kaszy sprawia, że jest to pożywne i sycące danie – spróbuj!

Składniki

  • Jeżyny – 250 g
  • Ser halloumi – 2 opakowania
  • Kuskus perłowy – ½ szklanki
  • Orzechy włoskie – 1/3 szklanki
  • Rukola – 1 szklanka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Pokroić ser halloumi na plastry.

  2. Następnie przygotować sos. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso i podsmażyć ser z obu stron na złoty kolor. Podprażyć na suchej patelni orzechy i posiekać je grubo.

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki i polać sosem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 3
×