Sałatka z bobem i pomidorkami

Sałatka z bobem i pomidorkami

Bób to dla wielu ulubieniec lata, którego zawsze wyczekujemy z niecierpliwością. Kiedy już się pojawi, warto przygotować z niego coś pysznego. My proponujemy sałatkę z bobem, pikantną kiełbaską chorizo i sosem sezamowym – spróbuj!

Składniki

  • Bób – 800 g
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g
  • Czerwona cebula – ½ szt.
  • Chorizo – 200 g
  • Pestki słonecznika – 1/2 szklanki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Letnia woda – 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bób opłukać i wrzucić do garnka z gotująca się osoloną wodą. Gotować do miękkości. Pokroić pomidorki na połówki. Pół cebuli pokroić w piórka.

  2. Pokroić kiełbasę chorizo na talarki. Obrać bób z łupinek. Na suchej patelni podprażyć słonecznik.

  3. Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. W misce wymieszać składniki wraz z sosem sezamowym, wierzch posypać słonecznikiem.

Do tej potrawy pasuje

czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
×