Sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem

Lekka sałatka z soczystym arbuzem to doskonała przekąska na upalne dni! Do tego świeży ogórek, słona feta, bazylia i… sos sezamowy. Spróbuj!

Składniki

  • Średniej wielkości arbuz – 1/2 sztuki
  • Ogórki gruntowe – 4 sztuki
  • Roszponka – 1 szklanka
  • Ser feta – 1 kostka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Migdały w płatkach – garść
  • Listki świeżej bazylii

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Letnia woda – 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dobrze schłodzonego arbuza pokroić w kostkę, a ogórki w półtalarki.

  2. Pokruszyć na mniejsze kawałki ser feta. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

  3. Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać składniki sałatki z sosem sezamowym, wierzch posypać świeżymi listkami bazylii.

Do tej potrawy pasuje

×