Sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków to kolorowe i bardzo zdrowe danie. Jarmuż, szpinak i pieczone buraki są źródłem potrzebnych składników odżywczych. Orzechy nerkowca nadają daniu chrupkości, a sos o smaku wasabi wprowadza pikantną nutę. Całość to bomba witaminowa i bogactwo różnorodnych smaków.

Składniki

  • Buraki – 4 sztuki
  • Jarmuż – 150 g
  • Szpinak – 200 g s
  • Ser kozi
  • Orzechy nerkowca – ½ szklanki
  • Sól, pieprz
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3-4 łyżki

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki obrać i pokroić w ósemki lub mniejsze kawałki. Wymieszać z 2-3 łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso, przyprawić solą i pieprzem. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Jarmuż umyć, osuszyć i oddzielić od twardej łodyżki, następnie wymieszać z łyżką Oleju Mazowieckiego Mosso oraz solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika (na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia) i piec przez 5 minut.

  4. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać pieczone buraki, jarmuż, świeży szpinak i kozi ser z sosem o smaku wasabi. Podawać posypane prażonymi orzechami nerkowca.

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 55 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
pieczenie
×