Udostępnij:
Sałatka w kieliszku to efektowna przekąska na imprezę. Lekka sałatka podana w niebanalny sposób będzie miłym zaskoczeniem dla Twoich gości!
Składniki
- Jajka – 4 sztuki
- Rzodkiewki – 8 sztuk
- Kalarepa – 1 mała sztuka
- Miks młodych listków – 1 szklanka
- Czarne oliwki – ½ szklanki
- Kiełki słonecznika – 2 garście
- Awokado – 1 sztuka
Sos ziołowy:
- Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
- Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorek) – 1 szklanka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Musztarda Karmazynowa – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo. W tym czasie przygotować warzywa – umyć je i osuszyć.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w grubą kostkę.Kalarepę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, rzodkiewkę pokroić w ósemki. Oliwki pokroić w plasterki. Obrać wystudzone jajka i pokroić na ćwiartki.
Przygotować sos ziołowy. Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.
Do kieliszków nakładać warstwowo składniki. Na samej górze ułożyć jajka i polać sosem ziołowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze