Sałatka z łososiem i amarantusem

Sałatka z łososiem i amarantusem

Masz ochotę na danie niezwykłe w smaku, ale równocześnie proste w przygotowaniu? Połączenie wędzonego łososia z pikantnym sosem wasabi, aksamitnym awokado i słodką borówką amerykańską z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy! Całość wzbogaca kozi ser, amarantus i chrupiące pestki dyni.

Składniki

  • Łosoś wędzony – 100 g
  • Amarantus –  ½ szklanki  
  • Awokado – 1 dojrzałe 
  • Zielony ogórek -1  
  • Rukola – 3 garści  
  • Ser kozi – 100 g  
  • Kiełki – 2 garści
  • Borówki amerykańskie – 1 garść  
  • Prażone pestki dyni – garść

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu ostawić do przestudzenia. 

    międzyczasie ogórka pokroić półtalarki, a dojrzałe awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. 

  2. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Pokruszyć ser kozi. 

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać w misce rukolę, łososia, ogórek, awokado, kaszę oraz kiełki. Dodać sos.

    Posypać pokruszonym serem kozimprażonymi pestkami dyni oraz borówkami.  

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 20 minut minut
ilość porcji: 2
×