Udostępnij:
Jesienna sałatka z pieczonymi pomidorkami i makaronem to idealny posiłek na obiad w chłodne dni. Smak dania podkreślają szynka parmeńska, ser dojrzewający oraz wyrazisty i kremowy sos czosnkowo-cebulowy. Spróbuj!
Składniki
- Makaron świderki – 250 g
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Kolorowe pomidorki – 500 g
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Szynka prosciutto crudo – 100 g
- Rukola – 100 g
- Twardy ser dojrzewający – 50 g
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do naczynia żaroodpornego włożyć umyte pomidorki, dodać czosnek. Polać trzema łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso i posypać odrobiną soli i pieprzu.
Na dużej płaskiej blasze rozłożyć plastry szynki. Piec jednocześnie w piekarniku wraz z pomidorkami przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zetrzeć ser na tarce. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze