Pizze misie

Pizze misie

Fantastyczne pizze dla najmłodszych i tych nieco starszych. Przygotuj je z dodatkiem Sosu Ketchupowo-Musztardowego MOSSO. Wyjdą przepyszne

Składniki

  • Mąka pszenna typ 550 – 300 g
  • Sól – pół łyżeczki
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Suszone drożdże – 1 łyżeczka
  • Ciepła woda – 180 ml
  • Oliwa – 30 ml
  • Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO – 6 łyżek + do podania
  • Mozzarella – 1 kulka
  • Świeża bazylia – do podania
  • Czarne oliwki – 6 sztuk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę, sól, cukier, drożdże, wodę i oliwę przełóż do miski. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  2. Ciasto przełóż na omączony blat. Rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i przy pomocy szklanki wytnij duże kółka, a przy pomocy kieliszka mniejsze.

  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż większe placki. Do każdego dołóż po dwa mniejsze, tak by stworzyły „uszka”. Delikatnie dociśnij je palcami. Na środku każdej „misiowej” pizzerinki rozsmaruj sos ketchupowo-musztardowy, posyp startą mozzarellą. Z oliwek wytnij noski i oczy, połóż na minipizzach.

  4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez 12–14 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska
Dla dzieci
pieczenie
×