Grillowana pizza z sosem musztardowo-miodowym z burakami

Grillowana pizza z sosem musztardowo-miodowym z burakami

Nie ma chyba osoby, która nie lubi pizzy. Poznaj przepis na to danie z grilla w nowej odsłonie. Takie mini pizze na pewno przypadną także do gustu najmłodszym łakomczuchom, jako forma obiadu czy kolacji.

Składniki

Składniki na ciasto lub gotowe 2 op. chlebka pita:

  • Mąka pszenna – 300 g
  • Drożdże suszone – 1 opakowanie
  • Ciepła woda – około 150 ml
  • Olej – 2 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka

Sos:

Dodatki:

  • Gruszka – 2 sztuki
  • Szynka parmeńska – 150 g
  • Rukola – 1 opakowanie
  • Ser Feta – 1 opakowanie
  • Orzechy włoskie – ½ szklanki

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Zagnieść, włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Szynkę parmeńską podzielić na mniejsze kawałki, gruszkę umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Posiekać grubo orzechy włoskie.

  3. Ciasto wyrobić ponownie i podzielić na małe placki (4-6 sztuk). Wykładać na grilla – można użyć kamienia, jeśli posiadamy. Grillować z jednej strony, następnie obrócić. Posmarować wierzch sosem, ułożyć dodatki i posypać serem feta.

  4. Po zgrillowaniu zdjąć na talerz, posypać orzechami i świeżymi listkami rukoli. Domowe ciasto na pizzę można zastąpić gotowymi chlebkami typu pita, dzięki czemu będziemy dobrze przygotowani na niespodziewaną wizytę gości.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 4-8
×