Grillowana pizza z sosem musztardowo-miodowym z burakami

Grillowana pizza z sosem musztardowo-miodowym z burakami

Nie ma chyba osoby, która nie lubi pizzy. Poznaj przepis na to danie z grilla w nowej odsłonie. Takie mini pizze na pewno przypadną także do gustu najmłodszym łakomczuchom, jako forma obiadu czy kolacji.

Składniki

Składniki na ciasto lub gotowe 2 op. chlebka pita:

  • Mąka pszenna – 300 g
  • Drożdże suszone – 1 opakowanie
  • Ciepła woda – około 150 ml
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka

Sos:

Dodatki:

  • Mosso Buraczki w plastrach – 1 słoik/ 460 g
  • Świeża bazylia – 1 pęczek
  • Feta – 1 opakowanie
  • Orzechy włoskie – ½ szklanki

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Zagnieść, włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie przygotować dodatki. Wymieszać składniki na sos. Odsączyć Buraczki w plastrach Mosso. Posiekać orzechy.

  3. Ciasto wyrobić ponownie i podzielić na małe placki. Wykładać na grilla – można użyć kamienia. Grillować z jednej strony, następnie obrócić. Posmarować wierzch sosem, ułożyć Buraczki w plastrach Mosso i posypać serem feta. Po zgrillowaniu zdjąć na talerz posypać orzechami i świeżymi listkami bazylii.

  4. Domowe ciasto na pizzę można zastąpić, gotowymi chlebkami typu Pita. Dzięki czemu będziemy dobrze przygotowani na niespodziewaną wizytę gości.

ilość porcji: 4-8
×