
Udostępnij:

Nie ma chyba osoby, która nie lubi pizzy. Poznaj przepis na to danie z grilla w nowej odsłonie. Takie mini pizze na pewno przypadną także do gustu najmłodszym łakomczuchom, jako forma obiadu czy kolacji.
Składniki
Składniki na ciasto lub gotowe 2 op. chlebka pita:
- Mąka pszenna – 300 g
- Drożdże suszone – 1 opakowanie
- Ciepła woda – około 150 ml
- Olej – 2 łyżki
- Sól – 1 łyżeczka
Sos:
- Mosso Musztarda Chipotle – 4 łyżki
- Miód – 3 łyżki
- Śmietana 18 % tł. – 4 łyżki
Dodatki:
- Mosso Buraczki w plastrach – 1 słoik/ 460 g
- Świeża bazylia – 1 pęczek
- Feta – 1 opakowanie
- Orzechy włoskie – ½ szklanki
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Zagnieść, włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować dodatki. Wymieszać składniki na sos. Odsączyć Buraczki w plastrach Mosso. Posiekać orzechy.
Ciasto wyrobić ponownie i podzielić na małe placki. Wykładać na grilla – można użyć kamienia. Grillować z jednej strony, następnie obrócić. Posmarować wierzch sosem, ułożyć Buraczki w plastrach Mosso i posypać serem feta. Po zgrillowaniu zdjąć na talerz posypać orzechami i świeżymi listkami bazylii.
Domowe ciasto na pizzę można zastąpić, gotowymi chlebkami typu Pita. Dzięki czemu będziemy dobrze przygotowani na niespodziewaną wizytę gości.
Skomentuj lub zobacz komentarze